Tietoa pakkoavioliitosta

Oma elämä, oma valinta.

Pakottaminen on väärin.

Sinulla on oikeus elää omaa elämääsi ja tehdä omia valintoja.

Sinä saat unelmoida asioista, jotka ovat sinulle tärkeitä.

Sinä saat rakastaa ketä haluat.

Sinä saat muuttaa mieltäsi siitä, haluatko olla jonkin ihmisen ystävä tai seurustella heidän kanssaan. Saat muuttaa mieltäsi ja lopettaa seurustelun tai erota avioliitosta.

Sinä saat muuttaa mieltäsi siitä, mikä sinusta tuntuu hyvältä, miten ja milloin haluat, että sinuun kosketaan ja muiden tulisi kunnioittaa sinua ja rajojasi.

Sinä saat päättää itse, menetkö naimisiin vai et, tai eroatko tai et.

 

Tältä sivulta voit lukea siitä, mitä avioliittoon pakottaminen tarkoittaa. Ota meihin Sopu-työssä yhteyttä, jos mietit tätä aihetta ja haluat kysyä tai jutella siitä. Jos sinua pelottaa, että sinut pakotetaan naimisiin tulevalla ulkomaanmatkalla, sinun kannattaa ottaa yhteyttä sosiaalityöntekijään, terveydenhoitajaan, opettajaan, kuraattoriin tai poliisiin ja kertoa pelostasi.

 

Mitä pakkoavioliitto tarkoittaa?

Pakkoavioliitto tarkoittaa avioliittoa, jossa sinua tai toista henkilöä pakotetaan naimisiin.

Naimisiin pakotetaan tyttöjä, poikia ja LGBTIQ*-ihmisiä eli lesboja, homoja, biseksuaaleja, transihmisiä, interseksuaaleja, mutta myös vammaisia ja alaikäisiä.

Ketään ei saa pakottaa menemään naimisiin.

Ketään ei saa uhkailla väkivallalla, jotta henkilö menisi naimisiin. Ketään ei saa viedä ulkomaille ja pakottaa siellä naimisiin.

Jos olet jo naimisissa ja haluat eron, sinulla on siihen oikeus. Jos sinua estetään hakemasta avioeroa, se on väärin. Silloin se on myös pakkoavioliitto.

Alle 18-vuotiaana ei ole oikein mennä naimisiin vanhempien, sukulaisten, yhteisön, uskonnon, kunnian maineen takia. Jokaisella on oikeus päättää kenen kanssa menee naimisiin, milloin menee naimisiin ja missä menee naimisiin.

 

Lisää tietoa

Pakkoavioliitoksi kutsutaan liittoja, joiden molemmat osapuolet tai toinen osapuolista on pakotettu avioliittoon. Pakottaminen voi olla fyysinen väkivalta tai uhkailu, henkinen väkivalta kuten painostaminen tai uhkailu, hengellinen tai uskonnollinen väkivalta kuten avioliiton aseman painottamista ja korostamista ainoana oikeana tapana seksuaalisten halujen toteuttamiseksi.  Pakkoavioliiton uhriksi voi joutua kuka tahansa riippumatta uskonnostaan, kansallisuudestaan, etnisyydestään tai sukupuolestaan. Joissakin tapauksissa LGBTIQ*-ihmisiä saatetaan pakottaa avioliittoon vastakkaista sukupuolta olevan henkilön kanssa.

Avioliittoon pakottamisen taustalla saattaa olla monia syitä, joita vanhemmat, isovanhemmat, muut perheenjäsenet tai yhteisö (uskonnollinen / etninen) pitää oikeutettuina. Nämä syyt voivat olla esimerkiksi: pelko, että nuori harrastaa esiaviollista seksiä ja syyllistyy synnin tekemiseen, rikkoo perheensä, sukunsa ja yhteisönsä sosiaalisia ja moraalisia arvoja ja normeja ja aiheuttaa toimillaan itselleen ja perheelleen vahinkoa kuten maineen ja kunnian menettämistä, stigmaa, julkista häpeää ja tulee syrjityksi, kartetuksi tai erotetuksi itselle tärkeistä sosiaalisista suhteista.

Joskus nuori henkilö saattaa haluta seurustella mutta vanhemmat saattavat painostaa hankkimaan uskonnollista siunausta liitolle, jolloin suhdetta saatetaan tulkita sukulaisten ja yhteisön taholta avioliitoksi. Suhteen lopettaminen ja kumppanista eroaminen saattaa silloin olla vaikeata ja joskus jopa mahdotonta.

Avioliitto voi muuttua pakkoavioliitoksi myös tilanteissa, joissa avioeron hakemista estetään.  Avioeron saamisen estämistä saatetaan perustella uskonnollisilla, taloudellisilla tai lainsäädännöllisillä syillä. Suomessa avioeron saa aina eli juridisen avioeron saaminen Suomessa on mahdollinen, vaikka toinen puolisoista vastustaisikin avioeroa.

Ota yhteyttä Sopu-työhön tai muuhun työntekijään, johon luotat

  • Jos sinä tai läheisesi kokee joutuvansa tai joutuneensa pakotetuksi liittoon, jota ei halua.
  • Jos sinä tai läheisesi kokee, ettei voi erota liitosta, joka on siunattu uskonnollisin siunauksin tai juridisin menoin.
  • Jos sinä tai läheisesi on alaikäinen ja häntä painostetaan solmimaan avioliitto uskonnollisin menoin tai juridisin menoin.
  • Jos sinä tai läheisesi pakotetaan, houkutellaan tai huijataan ulkomaille, jossa pakotetaan avioitumaan.
  • Jos sinä tai läheisesi kuulutte LGBTIQ*-ryhmään ja teitä painostetaan avioliittoon vastoin tahtoanne.

Voit soittaa arkisin toimistonumeroomme 010 508 8830 tai lähettää sähköpostia sopu@loistosetlementti.fi

Sopu-työ mukana pakkoavioliittoja ennaltaehkäisevässä EASY-hankkeessa

Sopu-työ on mukana EASY-hankkeessa (“It is never easy to talk about this” – Increasing dialogue, awareness, and victim-centred support for victims of forced marriages) yhteistyössä HEUNI:n kanssa.

Toteutamme tänä vuonna ryhmäkeskusteluja eri kohderyhmien parissa, tavoitteenamme on lisätä tietoa pakkoavioliitoista ja mahdollisuuksista saada apua.