Sopu-arbetet hjälper till i hedersrelaterade kris- och konfliktsituationer

Träffar du någon i hemlighet? Är du orolig över att din familjs heder skulle bli drabbad på grund av detta?

Vill du skilja dig från din partner, men hen eller din familj motstår det? Blir du förföljd av din ex-partner?     

Umgås du på platser där du har blivit tillsagd att inte vistas? Är du rädd för att din familj skulle få reda på det?

Klär du dig annorlunda än vad din familj förväntar sig? Känner du att du behöver dölja saker om dig själv?

Har människor spridit rykten om dig till personer som du känner?

Känner du dig attraherad av det motsatta könet? Är du rädd för vad som kommer att hända om din familj får veta om det?

Känns det som att dina egna drömmar för framtiden är väldigt annorlunda än dina föräldrars? Leder detta till ständiga argumentationer inom din familj?

Hemligheter kan vara tunga att bära ensam. Kom och prata med en Sopu-arbetare.

Du kan kontakta vår Sopu-arbetare på numret +358 10 508 8830 eller via e-postsadressen sopu@loistosetlementti.fi. Vi besvarar kontaktförfrågningar under kontorstid.

Om du behöver hjälp omedelbart, om du är rädd för våld eller för att tvingas resa utomlands, ring det nationella nödnumret 112.

Du kan kontakta oss anonymt via telefon, e -post eller WhatsApp. Du kan också kontakta oss på Instagram och Facebook. Alla samtal mellan oss och våra kunder är konfidentiella. Vår service är gratis. Vi kommer aldrig att kontakta den person som hotar dig, konfliktens andra parter eller myndigheterna utan ditt tillstånd.

Viktigt att veta: Vi erbjuder tolkningstjänster till våra kunder.

Vid behov bokar vi en tolk till våra möten med dig. Vi använder professionella tolkar och vi lyssnar på våra kunders önskemål vid val av tolk (t.ex. gällande kön, etnisk bakgrund och dialekt). Våra kunder kan själv välja om tolken vistas i samma rum eller om tolkningen sker via telefon. Kundens namn avslöjas inte för tolken om kunden begär så.  Vi samlar in feedback från våra kunder om tolkningens kvalitet direkt efter mötet.  Tolkningen är avgiftsfri för våra kunder.

Observera att i situationer då vi träffar kunden på begäran av myndigheter kommer myndigheterna att täcka kostnaden för tolkningen. I sådana fall kan vi inte nödvändigtvis påverka valet av tolk.

Vill du påverka attityden i samhället eller bland ditt kollektiv?

Du är mycket välkommen att kontakta oss och dela dina idéer om du (eller din förening eller grupp) har planerat att börja arbeta mot hedersrelaterat våld genom att organisera evenemang, utbildningar eller kampanjer. Vi kan erbjuda dig hjälp och stöd.

Ytterligare information

Sopu-arbetet är en del av Loisto setlementti ry. (en icke-statlig organisation i Helsingfors) och vi har sedan 2012 arbetat med att förebygga hedersrelaterat våld och stödja unga och familjer i hedersrelaterade konflikter och krissituationer. Sopu-arbetet och Bahar-projektet bildar tillsammans Loisto setlementtis enhet som arbetar med frågor om hedersrelaterade uppfattningar och konflikter. Våra aktiviteter riktar sig till personer som upplever att deras individuella rättigheter, säkerhet, integritet och immunitet kränks på grund av konflikter i deras familj, släkt eller förhållande. Dessa konflikter kan relateras till sociala och moraliska normer i släkten eller i ett större kollektiv och det beteende som förväntas av individer i den.

 

Ajankohtaista

Sopu-työ lomalla 25.12.2023-2.1.2024

Sopu-työ lomailee 25.12-2.1. Voit tavoittaa meidät toimistonumerostamme 010 50 88 830 tai sähköpostista sopu@loistosetlementti.fi...

Sopun joulujuhla 14.12. on peruttu

Joudumme valitettavasti perumaan Sopun joulujuhlan 14.12. julkisen liikenteen lakon vuoksi. Olemme pahoillamme yhteisen juhlan perumisesta...