Vetoomus Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävän toiminnon lakkauttamissuunnitelmaan liittyen

Helsingin poliisilaitos suunnittelee lakkauttavansa ennalta estävän toiminnon, johon kuuluu myös lähisuhdeväkivaltaan ja kunniaan liittyvään väkivaltaan erikoistunut ryhmä. Helsingin Sanomat uutisoi asiasta 29.8.2024. Helsingin poliisin 6.9.2024 järjestämän tiedotustilaisuuden mukaan tämä suunnitelma ollaan toteuttamassa nopealla aikataululla, jo marraskuussa 2024. Pidämme lakkautussuunnitelmaa erittäin huonona päätöksenä, joka toteutuessaan veisi Helsingissä tehtävää väkivaltatyötä vuosikymmeniä taaksepäin. Lakkautusten myötä menettäisimme valtavan tärkeän yhteistyökumppanin, joka on vuosien aikana vahvasti verkostoitunut eri toimijoiden kanssa ja jonka toimintaa arvostetaan laajalti.

Kahdessa Helsingin Sanomien haastattelussa (13.9.2024 ja 7.9.2024) Helsingin poliisilaitoksen edustaja on vakuuttanut, että mitään yksittäisiä toimintoja olla lakkauttamassa. Tietojemme mukaan ennalta estävän toiminnon poliiseja on kuitenkin ohjeistettu sulkemaan asiakkuuksia ja pidättäytymään uusien asiakkuuksien aloittamisesta, koska ryhmän toiminta ollaan lakkauttamassa. Ristiriitainen viestintä on aiheuttanut epävarmuutta kentän toimijoiden keskuudessa. On erittäin tärkeää, että ennalta estävä toiminta ei keskeydy tai heikkene tiedon puutteen vuoksi. Kentän toimijoille tulee tiedottaa selkeästi, keneen ottaa yhteyttä poliisissa marraskuun alusta alkaen, kun tarvitaan ennalta estävän poliisin asiantuntemusta tai konsultaatiota.

Poliisin ennalta estävällä työllä on valtava merkitys väkivallan vastaisessa työssä. Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävä toiminta on kriittinen yhteistyökumppani lukuisille järjestöille, oppilaitoksille ja muille toimijoille. Se on auttanut lukuisia ihmisiä, joihin on kohdistunut pitkäkestoinen väkivallan uhka, ja joiden turvallisuutta ennalta estävä poliisi on pystynyt lisäämään.

Lähisuhdeväkivaltaan erikoistuvan rikostutkinnan jatkaminen ja kehittäminen on oleellista, jotta uhrisensitiivinen kohtaaminen voidaan varmistaa. Samalla on tärkeää vahvistaa osaamista väkivallan eri muodoista, pitkäkestoisesta ja vakavasta väkivallasta sekä pakottavan kontrollin dynamiikasta.

Suomi allekirjoitti Istanbulin sopimuksen vuonna 2015 ja on sitoutunut noudattamaan sitä. Istanbulin sopimuksen tarkoituksena on ehkäistä ja poistaa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja perheväkivaltaa, tarjota väkivallan uhreille tukipalveluita sekä saattaa perheessä tapahtuvan ja naisiin kohdistuvan väkivallan tekijät vastuuseen teoistaan. Helsingin poliisilaitoksen päätös sotii kaikkia näitä tavoitteita vastaan. Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjunnan asiantuntijaryhmä (GREVIO) kehotti vuonna 2019 Suomea lisäämään lainvalvontaviranomaisten resursseja, osaamista sekä valtuuksia puuttua sopimuksessa mainittuihin väkivallanmuotoihin. Mikäli lähisuhdeväkivaltaan ja kunniaan liittyvään väkivaltaan erikoistunut ryhmä lakkautetaan, on selvää, että Suomen väkirikkaimman kaupungin poliisi tekee GREVIOn suositusten kanssa täysin päinvastaista tulevaisuuden strategiaa.

Me allekirjoittaneet vetoamme sisäministeriöön ja Helsingin poliisilaitokseen, jotta suunnitellut lakkautukset peruttaisiin ja poliisin lähisuhdeväkivaltaan ja kunniaan liittyvään väkivaltaan erikoistuneeseen ennalta estävään työhön ja tutkintaan osoitettaisiin lisää resursseja.

Allekirjoittajat:

Loisto setlementti ry
Suomen Setlementtiliitto ry
Irakin Naisten yhdistys ry
Monika-Naiset liitto ry
Pääkaupungin turvakoti ry
MLL Helsingin yhdistys ry

Liity vetoomukseemme yksityishenkilönä tai organisaationa lähettämällä sähköpostia:
Kohdennetun työn työalajohtaja (Va.)
Tommi P. Pesonen

tommi.p.pesonen@loistosetlementti.fi