Mitä jos lapseni ei toimi minun arvojeni mukaan?

Jasminin isä

Jasminin isä
”Lapsen ei tarvitse käydä ulkona tapaamassa muita!”
Olen Jasminin isä ja minun mielestäni Jasmin ei käyttäydy niin kuin tytön pitäisi käyttäytyä minun kulttuurissani. Hän on jo iso tyttö ja hän ei voi enää kulkea paikoissa, joissa yhteisömme muut jäsenet tai sukulaiset näkevät hänet. Hänen pitäisi tulla suoraan koulusta kotiin, koska muuten minua arvostellaan huonoksi isäksi. Tyttäreni maine ja kunnia voi mennä, jos hän kulkee ulkona… Lentopallon pelaaminen on vain pojille. Kukaan ei halua naimisiin hänen kanssaan, jos hän ei käyttäydy kuin kunnollinen tyttö. Kyllä Jasminin pitäisi itsekin ymmärtää nämä asiat….. Minä olen hankkinut kaikki tv-kanavat. Hän voi katsoa elokuvia kotona. Tämä kaikki on hänen itsensä parhaaksi. Me emme ole suomalaisia eikä meidän tarvitse käyttäytyä niin kuin he…

Rakastat varmasti lastasi ja haluat antaa hänelle parhaan mahdollisen tulevaisuuden. Lapsesi saattaa kuitenkin toivoa eri asioita kuin mitä olet hänen parhaakseen ajatellut. Hän saattaa haluta harrastaa urheilua, viettää aikaa nuorten parissa, seurustella tai muuttaa toiselle paikkakunnalle opiskelemaan.

Haluat suojella lastasi ja etkä halua, että hänelle tapahtuu mitään pahaa. Sinua saattaa pelottaa, että lapsesi hylkää sinun kulttuurisi ja yhteisösi tai että perheesi maine kärsii yhteisössä.

Jotta lapsesi menestyisi Suomessa paremmin, ei riitä, että hän käy pelkästään koulua. Lapsen olisi hyvä harrastaa jotain ja saada ikäisiään ystäviä. Jos hän on aina kotona, on vaikea luoda ystävyyssuhteita. Ystävien kanssa oppii luottamusta itseensä ja toisiin sekä sitä miten eri tilanteissa toimitaan. Näitä taitoja opetellaan koko elämä ja siksi lapsen on hyvä aloittaa jo pienestä vaikka hyvässä harrastuksessa. Kulttuurissasi on ehkä totuttu osoittamaan rakkautta ja huolenpitoa tekemällä asioita lapsen puolesta. Saatat ihmetellä, miksi suomalaiset lapset saavat vastuuta pienestä pitäen ja hoitavat itsenäisesti asiota. Olisi hyvä löytää tasapaino, jossa lapsesta huolehditaan samalla kun hän harjoittelee itsenäisesti asioidensa hoitamista. Lapsella on hyvä olla rajat, mutta liikkumatilaa rajojen sisällä. Lapselle on tärkeää harjoitella päätöksentekoa omassa elämässään, jotta hän pärjää myös aikuisena.

Näistä asioista ja muista vanhemmuuteen liittyvistä teemoista keskustelemme naisten ja miesten ryhmissä. Lämpimästi tervetuloa!

Poistu sivustolta hakukoneeseen