Seksuaalisuus

Seksuaalisuus on olennainen osa ihmisyyttä koko elämän ajan. Siihen kuuluu seksuaalinen kehitys, biologinen sukupuoli, sosiaalinen sukupuoli-identiteetti ja sen mukaiset roolit, seksuaalinen suuntautuminen, eroottiset mielenkiinnot, nautinto ja intiimiys sekä suvunjatkaminen. Ihminen on jo syntyessään seksuaalinen olento ja käsitys omasta ja muiden seksuaalisuudesta riippuu paljolti siitä minkälaisessa seksuaalikulttuurissa ihminen kasvaa. Lapsuuden kokemukset voivat muokata ihmisen käsitystä omasta seksuaalisuudestaan.

Murrosiässä biologinen keho muuttuu ja kehossa alkaa tapahtua näkyviä muutoksia. Seksuaalisuus saa myös uusia muotoja. Se mikä tuntuu kiinnostavalta, kiihottavalta, miellyttävältä ja innostavalta riippuu paljolti ihmisen seksuaalisesta identiteetistä. Kiinnostus muita ihmisiä kohtaan kasvaa ja mukaan voi tulla voimakkaat seksuaalihaluja nostattavat tunteet, kiihottavat mielikuvat ja fantasiat. Nämä uudet asiat voivat tuntua jännittäviltä, pelottavilta, kiihottavilta, mielenkiintoisilta ja joskus ehkä ahdistavilta.

Jokaisella ihmisellä on oikeus toteuttaa seksuaalisuuttaan, kun se ei loukkaa muita.

Lue lisää seksuaalisuudesta tästä.

Katso lisää e-Talo

Vanhempasi kulttuurissa seksuaalisuus ja sen ilmaiseminen voivat olla rajoitettuja tai säänneltyjä. Vanhempasi ovat kasvaneet erilaisessa ympäristössä ja eri aikakaudella kuin sinä. Seksuaalisuuteen liittyvät asiat muuttuvat ajan kuluessa ja seksuaalisuutesi saataa ilmetä tavalla, jota vanhempasi on vaikea ymmärtää. Jos tarvitset tukea seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä, ota yhteyttä koulun terveydenhoitajaan tai Sopu-työntekijöihin (koulutettu seksuaalineuvoja ja seksuaaliterapeutti).

Poistu sivustolta hakukoneeseen