Pelkään perheen seuraavaa matkaa

Lessa

Lessa
Mun vanhemmat haluaa lähettää mut kotimaahan mutta mä haluaisin jäädä Suomeen!
Hei, mä oon Lessa ja mun vanhemmat on päättänyt, ett mä lähen kesällä heidän kotimaahan ja meen sit siellä naimisiin. Mulle on kuulemma jo valittu puoliso ja mun pitäis sit jäädä sinne häiden jälkeen. Mun äidin mielestä mä oon suomalaistunut liikaa, enkä osaa käyttäytyä niin kuin meidänmaalaisen pitäs käyttäyttyä. Mä en saa ite valita mun miestä, vaan mun pitäs vaan suostua siihen mitä he sanoo. Mä oon liian nuori vielä, enkä halua naimisiin enkä pois Suomesta.

Kaisa

Kaisa
Apua! Mun ystävä lähetetään kotimaahan naimisiin! Miten voin auttaa häntä?
Mun nimi on Kaisa. Mä oon seurustellut jonkin aikaa yhen maahanmuuttajapojan kanssa. Sen perhe ei tiedä siitä. Nyt hänen perhe on päättänyt, että hänet pitää lähettää kotimaahan naimisiin. Siis naimisiin jonkun tytön kanssa, jota se ei edes tunne eikä rakasta. Se on kuulemma joku sen isän sukulaisen tyttö. Ihan hirveetä! Mitä mä teen?

Jos vanhempasi ovat päättäneet lähettää tai viedä sinut kotimaahan, voit toimia seuraavilla tavoilla. Jos et uskalla kieltäytyä matkasta, ota yhteyttä koulusi kuraattoriin, terveydenhoitajaan tai opettajaan. Voit ottaa yhteyttä myös alueesi lastensuojeluun tai sosiaalityöntekijään tai soittaa SOPU -työntekijään. Jos olette lähdössä lähiaikoina, voit soittaa myös poliisille.
Muista, että sinulla on oikeus kieltäytyä matkasta, jos epäilet, että matkan tarkoituksena on pakkoavioliitto. Jos pelkäät turvallisuutesi puolesta, ota yhteyttä SOPU –työntekijään tai akuutissa tilanteessa poliisiin.

Jos kuitenkin joudut lähtemään mukaan vastentahtoisesti, ota mukaan passisi valokopio, ystäväsi tai SOPU-työn numero sekä Suomen suurlähetystön numero vanhempiesi kotimaassa. Pyri pitämään kännykkäsi itselläsi. Sovi jonkun kanssa, että hän soittaa viranomaisille, mikäli et ole palannut Suomeen suunnitelman mukaan.

Vanhempasi ovat kasvaneet erilaisessa ympäristössä kuin sinä. Heidän ajatusmaailmansa voi olla ihan erilainen kuin sinun. Normaali vanhempien ja nuorten välinen ajatusten erilaisuus kuuluu murrosikään ja kasvamiseen. Vanhempasi voivat olla huolissaan, että sinusta tulee liian ”suomalainen”. He saattavat haluta kasvattaa sinua omien arvojensa mukaan.

Monen murrosikäisen vanhempi pelkää, että lapsi toiminnallaan aiheuttaa perheen ja yhteisön maineen ja kunnian menetyksen. Kunnia merkitsee erilaisia asioita, joita täytyy tehdä tai ei saa tehdä. Kunnia voi merkitä koskematonta tyttöä eli tyttö ei saisi seurustella ennen avioliittoa. Kunnia voi merkitä siveellistä ja kunnollista käyttäytymistä sekä pukeutumista.

Vanhemmat saattavat ajatella, että tytön ja perheen kunnia on menetetty, jos tyttö liikkuu kaveriporukan kanssa kauppakeskuksessa. Joillekin perheille tupakoiminen tai liian paljastavien tai kireiden vaatteiden käyttö voi tarkoittaa kunniattomuutta. Joskus jotkut vanhemmat ajattelevat, että muut perheet ja oman yhteisön jäsenet seuraavat ja juoruavat nuorista ja lapsista. Vanhempasi voivat pelätä yhteisön reaktiota, vaikka itse ehkä antaisivat sinun tehdä ja pukeutua niin kuin haluat. Joskus perheet näkevät pakkoavioliiton tai kotimaahan lähettämisen ainoana keinona pelastaa perheen kunnia. Tämä osoittaa, että vanhemmilla ei ole riittäväsi keinoja kasvattaa nuorta Suomessa.

Jos epäilet tai pelkäät loukanneesi perheesi tai yhteisösi kunnian, voit ottaa yhteyttä SOPU –työhön. Me voimme yhdessä selvittää mistä on kyse ja mitä voimme tehdä, jotta sinun ja perheesi välit eivät tulehdu tai et joudu vaaraan.
Jos pohdiskelet näitä asioita ja haluat keskustella niistä lisää muiden nuorten kanssa, voit osallistua ryhmätoimintaan.

Katso: Pakkoavioliittoa vs. järjestetty avioliitto

Poistu sivustolta hakukoneeseen