Seksi

Seksi on eri asia kuin seksuaalisuus. Seksi on oman seksuaalisuuden toteuttamista ajatuksin, teoin ja sanoin yksin tai yhdessä. Seksiä harrastetaan nautinnon, läheisyyden, rakkauden lisääntymisen tai rentoutumisen vuoksi. Suomessa seksi ja seksuaalisuus ovat ihmisten yksityisasioita ja oikeus omaan seksuaalisuuteen ja seksiin kuuluvat kaikille. Tämä tarkoittaa sitä, että ketään ei saa pakottaa ilmaisemaan seksuaalisuuttaan tai seksin harrastamiseen. Suomen lain mukaan täysi-ikäinen, joka harrastaa seksiä alle 16-vuotiaan tytön tai pojan kanssa syyllistyy rikokseen (suojaikäraja).

Jokainen henkilö päättää itse kuinka pitkälle intiimissä suhteessa toisen kanssa etenee. Se, että seurustellaan, tanssitaan yhdessä tai pukeudutaan tietyllä tavalla, ei tarkoita lupausta seksin harrastamisesta. Tyttö tai poika voi viime hetkellä muuttaa mieltään ja lopettaa intiimin läheisyyden (halailun, pussailun, vierekkäin makaamisen, rakastelun) ja kieltäytyä esimerkiksi yhdynnästä. Ketään ei saa pakottaa tekemään mitään, mitä hän ei halua vedoten siihen, että ”ollaan jo niin pitkällä” tai ”ollaan jo pussailtu” tai ”ollaan jo alasti”. Jokaisella nuorella on oikeus päättää milloin ja missä haluaa harrastaa seksiä. Voit lukea lisää seksuaalioikeuksista tästä.

Monissa kulttuureissa seksi on tabu. Monille hääyö on saattanut olla ensimmäinen seksikokemus ja voinut tuntua pelottavalta. Tämä pelko voi seurata läpi parisuhteen ja vaikuttaa seksielämään. Jos pelkoja ei käsittele, ne seuraavat ennakkoluuloina ja pelkoina seuraavalle sukupolvelle. Joskus yhteisöllisissä kulttuureissa ei puhuta seksuaalisuudesta ja naiset voivat jopa pelotella tyttöjä ja kertoa kammottavia tarinoita omista seksikokemuksistaan.

Jos seksikokemuksesi tai yhteisösi kertomat seksitarinat ahdistavat sinua, sinun kannattaa puhua luotettavalle aikuiselle. Sopu-työntekijä on koulutettu seksuaaliterapeutti. Hänen kanssaan voit puhua luottamuksellisesti kaikista mieltäsi painavista asioista.

Poistu sivustolta hakukoneeseen