Mitä jos lapseni on loukannut perheen kunniaa?

Lapsesi on saattanut toimia yhteisösi normien vastaisesti ja sinusta tuntuu, että hän on loukannut perheesi kunniaa. Joskus nuori on saattanut tehdä jotain, joka vahingoittaa häntä itseään. Perheesi tai yhteisösi saattaa ajatella, että nuorta tulisi rangaista yhteisön kunnian palauttamiseksi ja perhettäsi painostetaan sen vuoksi.

Olet vihainen lapsellesi ja on vaikea kuunnella hänen puoltaan tarinasta. Kuinka hän on saattanut tehdä tällaista, vaikka olette huolehtineet hänestä hyvin?

Sopu-työntekijät voivat auttaa sinua ja perhettäsi. Keskustelemme kaikkien perheenjäsenten kanssa ja varmistamme että koko tapahtuma selvitetään ja että kaikkia osapuolia kuunnellaan. Yhdessä voimme löytää ratkaisun tilanteeseen, ennen kuin se pahenee.

Ota yhteyttä!

Lue Leylan ja Lessan tarinat. Puhekuplat avautuvat klikkaamalla kasvoja.

Leylan äiti

Tytön pitää olla kunniallinen eikä tavata ketään poikaa ennen avioliittoa!

Mun tytär kertoi eilen minulle mitä oli tapahtunut. Voi sitä hullua tyttöä! Mitä minä olen tehnyt kun olen kasvattanut näit huonon tyttären? Jos hänen isänsä saa tietää tästä, hän kyllä suuttuu tosi pahasti. Miten se kehtasi tavata poikaa ja vielä suomalaista! Hän ei pääse enää hyviin naimisiin ja varmaan koko yhteisö arvostelee meitä ja kutsuu kunniattomaksi. Minä olen tehnyt kaikkeni, jotta näin ei kävisi ja silti…! Miten minä nyt selitän asian hänen isälleen!? Hän on myös huono esimerkki hänen pikkusiskoilleen.

Voimme puhua yhdessä Leylan isälle jos sinä et halua yksin tehdä sitä. Ymmärrämme, että olet kauhistunut ja mietit miten Leylan isä suhtautuu tähän asiaan. Ette kuitenkaan ole yksin tässä asiassa, me voimme tavata sekä Leylan, Leylan poikaystävän, Leylan isän ja kaikki muut, jotka ovat sinun mielestäsi hyvä tavata.

Lapsesi tarvitsee tukeasi tässä tilanteessa. Hän on varmaan ymmällään eikä tiedä miten pitäisi toimia. Koet isänä tilanteen hankalana, mutta voimme löytää yhdessä ratkaisun. Haluat varmaan lapsesi parasta, joten voimme selvittää asian yhdessä.

Leylan isä

Mun tytär pojan kanssa!?

Eräs hyvä ystäväni kertoi eilen mitä oli nähnyt. Mun tytär pojan kanssa!? Olisin voinut vajota maan alle häpeästä sillä hetkellä kun ystäväni kertoi siitä minulle. Olen yrittänyt antaa kaikkeni, ollut melkein 24/7 töissä, jotta lapsiltani ei puuttuisi mitään. Olen raatanut ja säästänyt, jotta tyttäreni saisi hyvät häät ja paljon kultaa. Sitten se tyttö menee ja tekee jotain tällaista! Minä tiesin, ettei sen äiti osaa pitää häntä kurissa. Mitä minä nyt teen? Mun kunnia on mennyt. Mun ystävät ja suku syyttää mua huonoksi isäksi. Tytär ei saa enää hyvää aviomiestä, jos ollenkaan. Mun veljet ja isä suuttuu varmaan minulle kun kuulee tästä. Meidän olisi pitänyt muuttaa takaisin kotimaahan ennen kuin tapahtui jotain tällaista. Tai minun olisi pitänyt lähettää hänet kotimaahan.

On hankalaa kasvattaa lapsia vieraassa ympäristössä ja uudessa yhteiskunnassa. Voimme yhdessä miettiä miten olla hyvä isä tässä tilanteessa. Leyla on varmaan sinulle edelleenkin rakas tyttäresi ja hän ei siitä muuksi muutu. Isänä haluat varmaan hänen parastaan. Joskus tilanne voi olla niin hankala, että on hyvä pyytää apua. Apua voit saada meiltä Sopu-työntekijöiltä.

Leylan veli

Leyla on kyllä typerä tyttö

Leyla on kyllä typerä tyttö. Miksi hän rupesi seurustelemaan suomalaisen kanssa? Jäi vielä siitä kiinni. Olisi vain ollut vähän varovaisempi, hölmö. Nyt minuakin tarkkaillaan ja minun on myös pakko vahtia häntä. Pitää varmistaa, että hän tulee suoraan koulusta kotiin ja sitten pitää kattoa, ettei se mene tapaamaan sitä poikaa enää. Isä ja äiti on sitä mieltä, että mun pitää varmistaa, ettei tapahdu jotain pahempaa. Tämä tarkoittaa, etten minäkään voi nyt tavata mun tyttöystävää silloin kun haluan. Leylan virheen takia mä joudun vahtii häntä. Se ei tajuu, että tytöt meidän kulttuurissa ei voi olla niin kuin suomalaiset tytöt. Ei. Niiden pitää olla kunniallisia.

Lessan isä

Me menemme vain lomalle kotimaahan!

Menemme kotimaahan lomalla. Me menemme vain lomalle. Minä olen rakastava isä ja pidän perheestäni huolta. Kotimaassa on Lessan isoäiti, joka tarvitsee jonkun luokseen. Jos Lessa haluaa jäädä sinne, niin sitten se on hänen valintansa. Lessa on iso tyttö ja voi itse päättää asioistaan, en minä voi häntä määrätä. Ehkä Lessa on ajatellut, että on tarpeeksi vanha ja haluaa ehkä naimisiin. Se olisi hyvä, koska meidän kotimaassa on paljon hyviä poikia, joista Lessa voi katsoa sopivan. Lessan olisi hyvä mennä naimisiin oman maalaisen kanssa, sama kulttuuri ja sama uskonto. Se on tärkeätä meille. Lessa haluaa itse jäädä hoitamaan isoäitiään.

Lessan äiti

Lessa on suomalaistunut liikaa

Lessa on suomalaistunut liikaa. Hän ei osaa olla yhtään niin kuin meidän kulttuurin tyttö. Hänen olisi hyvä oppia vähän tapoja ja luopua suomalaisuudesta. Hänen olisi hyvä mennä naimisiin jonkun meidän maalaisen kanssa ennen kuin hän tekee jotain kunniatonta. Kunnia on meille tosi tärkeää, kai sinä ymmärrät? Minä olin naimisissa hänen iässään eikä se ollut yhtään paha asia.

Lessan sisko

Mä tavallaan ymmärrän Lessaa vähän

Mä tavallaan ymmärrän Lessaa vähän… Mäkin olisin aikanaan halunnut seurustella mutta minulle kerrottiin, että mun pitää mennä naimisiin. Mulla on asiat nyt hyvin, mulla on ihan kiva ja rauhallinen mies. Se ei suutu, eikä lyö minua. Kai se rakastaa minua, luulisin ainakin. Vanhemmat tietää kenen kanssa on parasta mennä naimisiin, sen takia heitä pitää kuunnella. Toisaalta mä kyllä tiedän niitäkin, joilla asiat ei ole yhtä hyvin kuin minulla. Joillakin on väkivaltainen mies. Joillakin mies pettää vaimoaan, mutta vaimo ei voi sanoa mitään. Meidän kulttuurissa naisen tehtävä on alistua ja tehdä niin kuin vanhemmat sanoo ja niin kuin aviomies haluaa.
Poistu sivustolta hakukoneeseen