Kunniaan liittyvä väkivalta

Masuma

Leylan äiti Masuma

Mun mies on väkivaltainen

Mun mies on väkivaltainen ja mä haluaisin avioeron, mutta mies uhkaa vahingoittaa mun kotimaassa olevaa siskoa, jos mä haen avioeroa. Meidät naitettiin kun olimme nuoria. En tuntenut häntä aikaisemmin, mun setä tiesi hänen suvun kai… Mies on ollut Suomessa monta vuotta, mutta mä tulin vasta vuosi sitten. Mun vanhemmat kuolivat kolme vuotta sitten ja mulla on vain sisko ja sen perhe kotimaassa. Mun miehen mielestä mä häpäisen koko hänen sukunsa, jos mä otan avioeron, mutta mä en kestä enää! Hän lyö minua aina eikä anna mun opiskella suomen kieltä tai hakea töitä. Mä lähdin kotoa kun mies meni tapaamaan kavereitaan… Mä en tiedä mitä mä nyt tekisin…..

Joskus väkivallan motiivina voi olla perheen ja yhteisön kunnian säilyttäminen. Silloin puhutaan kunniaan liittyvästä väkivallasta. Monissa yhteisöllisissä kulttureissa naisilla ja miehillä on ennaltasovitut sukupuoliroolit ja yhteisö edellyttää, että jäsenet käyttäyvät näiden roolien mukaisesti. Jos joku rikkoo yhteisiä sääntöjä, häntä täytyy rankaista, jotta yhteisön kunnia ja maine palautuu. Yhteisö voi kokea, että esim. yhteisön jäsenen rikollinen toiminta, päihteiden käyttö, seurustelu perheen tahdon vastaisesti tai avioero saattaa koko yhteisön häpeään. Siten rangaistus on yhteisön puolesta odotettu ja hyväksytty tai jopa suunniteltu. Rangaistuksen suorittaja on yleensä omasta perheestä tai suvusta.

Myös kunniaan liittyvä väkivalta on aina väärin, eikä se palauta yhteisön kunniaa. Väkivallalle on vaihtoehtoja. Keskustelu eri osapuolien välillä lisää ymmärrystä toisen tilanteesta. Tässä voimme auttaa sinua ja perhettäsi.

Jos olet kokenut kunniaan liittyvää väkivaltaa tai sen uhkaa, ota yhteyttä poliisiin tai Sopu-hankkeeseen.

Ota yhteyttä!

Taustatietoa kunniaan liittyvästä väkivallasta (PDF)

Poistu sivustolta hakukoneeseen